top of page
Goud in een reiskoffer, valies voor een reis binnen de EU

Hoeveel goud mag ik meenemen naar België?

"Goud moet niet aangegeven worden."
 

Goud moet je dus aan de grens van België met de EU niet aangeven. Als je van of naar België reist vanuit een andere EU-lidstaat, hoef je liquide middelen zoals contant geld of verhandelbare instrumenten aan toonder pas aan te geven als ze een waarde van €10.000 of meer hebben en de douane hier specifiek om vraagt. Goud valt gelukkig niet onder deze verplichting, dus daar hoef je je geen zorgen over te maken.

Dat is toch te lezen op de website van de FOD financiën bij het schrijven van dit artikel ( 10 nov 2024 )
financien.belgium.be/nl/douane_accijnzen/particulieren/reizen/vervoer-van-liquide-middelen-cash/binnen-eu).

Hoeveel goud mag ik meenemen van buiten de EU?

"Goud moet aangegeven worden boven de 10.000 euro."
 

Als je de EU in- of uitreist met 10.000 euro of meer aan cash op zak (of hetzelfde bedrag in goud), moet je dat aangeven. Het is een regel om dingen als witwassen en terrorisme tegen te gaan. Je hoeft alleen maar een formulier in te vullen.

​(artikel 3 van Verordening (EU) 2018/1672 van het Europees Parlement en de Raad)

Men aanziet zeer liquide waardedrager gebruikte commodity’s in:

a) muntstukken met een goudgehalte van ten minste 90 %; [en] b) ongemunt goud zoals baren, klompjes of slakken met een goudgehalte van minstens 99,5 %

Het doel van het opnemen van “zeer liquide waardedragers” in deze verordening is om te voorkomen dat geldstromen via gemakkelijk verhandelbare middelen buiten de regelgeving om worden verplaatst. Dit soort activa valt daarom ook onder de meldingsplicht wanneer ze een waarde van €10.000 of meer vertegenwoordigen bij het overschrijden van de EU-grens.


Het formulier vind je hier.

goud van buiten de EU
bottom of page