De waarde van 18 karaat goud
Om de waarde van 18 karaat te bepalen, is het eerst belangrijk om te begrijpen wat karaat precies betekent en welke verschillende soorten er zijn. Zodra je dit begrijpt, zal duidelijk worden waarom de vraag “hoeveel geef je voor 18 karaat” vreemd is.
Oorsprong van de Term “Karaat”
Even wat leuke weetjes. Wist je dat de term “karaat” (of “carat” in het Engels) zijn oorsprong vindt in de oudheid en is afgeleid van het Griekse woord kerátion (κεράτιον), dat verwijst naar de zaden van de johannesbroodboom (Ceratonia siliqua). Deze zaden werden in de oudheid gebruikt als een eenheid van gewicht voor het wegen van edelstenen en goud vanwege hun opvallende consistentie in gewicht. De term “karaat” komt dus van het woord “carob”, een eenheid van gewicht in de oudheid. De zaden van die johannesbroodboom hebben bijna allemaal een uniform gewicht, gemiddeld rond 0,2 gram. Dit maakte ze handig als een natuurlijke standaard voor het wegen van kleine, kostbare objecten zoals edelstenen en goud.
Dus 24 Karaat is 24 x 0,2 gram?
Neen, in veel oude beschavingen was het gebruikelijk om te wegen in eenheden die gemakkelijk deelbaar waren. Het getal 24 is een goed deelbaar getal (2, 3, 4, 6, 8, 12), wat het handig maakte voor handelsdoeleinden en het berekenen van fracties van een geheel. Een theorie is dat de 24 karaat indeling mogelijk is ontstaan door het gebruik van bepaalde gouden munten in de oudheid die precies 24 eenheden wogen. Als het goud van zo’n munt geheel puur was, stond het gelijk aan 24 karaat. Elke toevoeging van andere metalen verlaagde het aantal karaat in verhouding.
We weten nu dat karaat een eenheid is van zuiverheid waarbij 24 karaat staat voor 100% puur goud. Bij 18 karaat betekent dit dat 18 van de 24 delen uit puur goud bestaat, vandaar ook de stempel “750,” wat staat voor 750 duizendsten, oftewel 75% zuiver goud.
Wat bestaat er nog?
-
24 karaat (24K) - 100% puur goud
-
22 karaat (22K) - 91,7% goud
-
18 karaat (18K) - 75% goud
-
14 karaat (14K) - 58,3% goud
-
12 karaat (12K) - 50% goud
-
10 karaat (10K) - 41,7% goud
En wat met 8 karaat en 9 karaat?
-
8 karaat (8K) is 33,3% goud.
-
9 karaat (9K) - 37,5% goud
In Nederland, Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk, Canada, en Australië wordt 8K en 9K goud niet erkend als goud.
-
Geelgoud
-
75% goud de rest koper en zilver
-
Geelgoud behoudt de klassieke, warme gouden kleur die lijkt op puur goud. De exacte tint kan variëren afhankelijk van de verhouding koper en zilver.
-
-
Witgoud
-
75% goud, ongeveer 10% nikkel, en 15% zink of koper.
-
of 75% goud, ongeveer 15-20% palladium, en de rest zilver of koper.
-
Witgoud heeft een zilverwitte kleur, die vaak wordt afgewerkt met een laagje rhodium voor extra glans en bescherming. Nikkel maakt het goud harder, terwijl palladium hypoallergeen is en de legering iets zachter maar makkelijker te bewerken.
-
-
Roségoud
-
75% goud, 20% koper en 5% zilver.
-
De hoge concentratie koper geeft roségoud zijn kenmerkende roze tint. Meer koper zorgt voor een intensere rode kleur, terwijl een kleine toevoeging van zilver de kleur verzacht.
-
-
Roodgoud
-
75% goud, 25% koper
-
De hoge concentratie koper geeft roodgoud zijn kenmerkende rode tint. Meer koper zorgt voor een intensere rode kleur.
-
-
Groengoud
-
75% goud, met de rest meestal zilver en een klein percentage koper.
-
Groengoud heeft een subtiele groenachtige tint, die voornamelijk wordt veroorzaakt door het hoge zilvergehalte in de legering.
-
-
Blauwgoud
-
75% goud, gemengd met ijzer.
-
Blauwgoud heeft een staalblauwe kleur, die ontstaat door oxidatie van het ijzer.
-
-
Paarsgoud
-
75% goud en aluminium.
-
Paarsgoud heeft een opvallende paarse tint die ontstaat door de vorming van intermetallische verbindingen tussen goud en aluminium.
-
-
Grijsgoud
-
75% goud, 15% Palladium, 10% Zilver of Koper
-
Grijsgoud heeft een subtiele, neutrale grijze tint, die afhankelijk van de exacte samenstelling lichter of donkerder kan zijn.
-
-
Zwartgoud
-
75% goud, 25% Kobalt
-
De legering van goud en kobalt wordt vervolgens blootgesteld aan een warmtebehandeling waarbij het kobalt oxideert, wat resulteert in een zwarte kleur aan de oppervlakte van de legering. Dit type zwartgoud heeft een duurzame kleur, maar de zwarte laag is slechts oppervlakkig, wat betekent dat diepe krassen de onderliggende goudkleur kunnen onthullen.
-
Zeg dus nooit " wat geef je voor 18k "
Door de toevoeging van duurdere metalen kan uw goud meer waar zijn.