Verkoop van Goud in België: Moet je dit Aangeven bij de Fiscus of Belastingen?
Samengevat :
Als je als particulier goud verkoopt, bijvoorbeeld gouden juwelen, goudstaven, of gouden munten, hoef je in de meeste gevallen geen belastingen te betalen over de winst die je maakt, zolang de verkoop binnen je privévermogen valt. Dit betekent dat als je het goud hebt gekocht als investering of persoonlijk bezit en je het nu wilt verkopen, je dit niet altijd aan de Belgische fiscus hoeft te melden.
Echter als je regelmatig goud koopt en verkoopt met als doel winst te maken, speculeert. In zo’n situatie kan de fiscus oordelen dat de verkoop van goud een vorm van belastbare meerwaarde is.
Verkoop van goud en belastingen
Stel, je wil wat goud verkopen in België, dan zijn er een paar dingetjes waar je even aan moet denken. Of je het moet melden bij de fiscus, hangt er een beetje vanaf wat voor soort goud je hebt, hoeveel het waard is en of je het als particulier of als bedrijf verkoopt. Geen stress, we hebben alles even voor je op een rijtje gezet zodat je precies weet wat je moet doen en waar je rekening mee moet houden richting de Belgische belastingdienst.
1. Verkoop van Goud door Particulieren in België
Stel, je wil wat goud van jezelf verkopen, zoals die gouden ketting, wat muntjes of een paar goudstaven die je hebt liggen. Geen zorgen, je hoeft meestal geen belasting te betalen op de winst die je maakt, zolang het gewoon uit je privéverzameling komt. Met andere woorden, als je dat goud ooit gewoon voor jezelf hebt gekocht en je wil het nu kwijt, dan hoef je dat niet direct aan de fiscus te gaan vertellen.
In België zien ze dat namelijk als iets persoonlijks, dus de winst die je maakt is meestal belastingvrij. Maar, en dit is wel belangrijk, dit geldt alleen als je niet regelmatig goud aan het verkopen bent als een soort bijverdienste. Als het eenmalig is, zit je goed, maar als je vaker verkoopt, kan het anders liggen. Zolang je het gewoon doet omdat je wat van je eigen spullen kwijt wil, hoef je je nergens druk om te maken!
2. Wanneer is een Goudverkoop belastbaar?
Er zijn van die momenten waarop je wél belasting moet betalen op de winst van je goudverkoop. Dat is vooral het geval als de fiscus denkt: "Hmm, je bent niet gewoon wat van je eigen goud aan het verkopen, maar eigenlijk flink aan het speculeren op de prijs." Dus, als je regelmatig goud koopt en verkoopt om er echt winst uit te halen, dan kan de fiscus vinden dat dat niet meer onder privéverkoop valt, maar gewoon belastbare winst is.
Als ze dat eenmaal zo zien, wordt die winst gezien als inkomsten en moet je daar dus belasting over betalen. Kortom, als je een beetje in goud aan het handelen bent, dan valt die winst gewoon onder de Belgische belastingregels.
3. Betaal ik geen vermogensbelasting op Goud ?
In België hoef je gelukkig, in tegenstelling tot bijvoorbeeld Nederland, geen vermogensbelasting te betalen op goud of andere waardevolle spullen die je hebt. Dus je hoeft niet elk jaar iets af te dragen alleen maar omdat je goud in je bezit hebt, chill toch? Wel kan het zo zijn dat je vermogen, inclusief dat goud, van invloed is op andere belastingdingen, zoals de roerende voorheffing, of als je goud in het buitenland hebt en dat moet melden. Maar verder zit je lekker rustig, geen jaarlijkse belasting puur omdat je wat goud hebt liggen!
4.Verkoop van Goud en fiscale advies
In principe hoef je de verkoop van goud meestal niet direct aan te geven bij de Belgische fiscus, maar het kan wel per situatie verschillen. Als je van plan bent om een flinke hoeveelheid goud te verkopen of als je regelmatig goud koopt en verkoopt, is het echt een goed idee om even met een belastingexpert te praten. Goudmunter zelf geeft namelijk geen advies over beleggingen of belastingen, dat moet je echt aan de professionals overlaten. Zij kunnen je precies vertellen of je iets moet aangeven en of er belasting bij komt kijken.
Ook slim: zorg dat je altijd een bewijs van aankoop of de herkomst van je goud bij de hand hebt, vooral als je grotere hoeveelheden verkoopt. Zo kun je laten zien dat het goud gewoon van jezelf is en dat je niet aan het speculeren bent. Twijfel je over jouw situatie? Dan is het altijd handig om even een belastingadviseur in te schakelen voor wat persoonlijk advies.
Als je kan helpen dit artiekel te verbeteren, graag een mailtje